NASI GORENG:
Ingrediënten:
400 gram langkorrel rijst
500 gr varkensvlees (varkenslappen of hamlappen oid)
3 uien
2 tn knolflook
2 dunne preien
2 tl sambal oelek
eetlepel gemalen ketoembar (koriander)
1/2 eetlepel Djahé (gemberpoeder)
1 el Komijnpoeder
2 tl bruine basterdsuiker
2 tl citroensap
Ketjap Manis
Zout
 
Eventueel:
ei, kroepoek, seroendeng, satésaus.
 
Voorbereiden:
Kook de rijst in ruim kokend water gaar volgens aanwijziging op verpakking maar doe dit 1 minuut korter zodat hij niet slap wordt. Spoel de rijst af in een zeef onder stromend water en zet weg,
Snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de prei in dunne ringen en was het drijvend in water. Haal de prei uit het water en laat drogen in een vergiet.
Snijd één ui in superkleine stukjes en de twee overige uien normaal snipperen. Snijd de knoflook in piepkleine stukjes (brunoise).
Verhit een grote anti-aanbakkoekenpan , voeg een eetlepel olie toe en bak de stukjes vlees snel bruin in ca 4 á 5 minuten. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Giet een teveel aan bakvet weg en zorg dat je ca 2 el overhoudt in de pan. Draai het vuur laag en bak 10 min. zachtjes in het braadvet: de heel fijngesneden ui, Ketoembar, Djahé, basterdsuiker, Sambal Oelek, zout, citroensap, 2 el Ketjap Manis, komijn, knoflook. Roer alles rustig door elkaar zodat je een mooie, lekker ruikende boemboe krijgt. Giet als het te droog wordt een scheutje olie er bij.
Zet het vuur hoog, voeg een scheut olie toe en bak de prei en normaal gesnipperde ui ca 5 minuten. Draai het vuur uit en voeg de rijst en het vlees, nog een el ketjap toe, roer goed om.
 
Bereiden:
Bak de nasi op hoog vuur in een anti-aanbakpan. Maak op smaak met ketjap en zout. Serveer eventueel met de kroepoek, gebakken ei, seroendeng, satésaus.