BLANKE BOTERSAUS (BEURRE BLANC)

 

Ingrediënten:

250 g koude roomboter

 

50 gr sjalot, gesnipperd

 

2,5 dl witte wijn

 

1,5 dl room

 

peper en zout

 

 

Bereiding:

Doe de witte wijn en de sjalotjes in een pan. Breng de vloeistof aan de kook en kok deze in tot 1/3 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg de room toe. Laat nu de vloeistof in koken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en zet deze in een bakje in de koelkast. Passeer de vloeistof door een zeef om de sjalotjes te verwijderen. zet de pan op een laag vuur en voeg al roerende met de garde de klontjes koude boter één voor één onder voortdurend roeren aan de reductie toe. Voeg nooit alle boter in één keer toe want dan zal de saus niet binden. Zorg dat de suas niet meer gaat koken anders gaat deze schiften. Breng de saus op smaak met wat peper en zout. Serveer de saus bij de vis. Pas op met een tweede maal de saus verwarmen. Als deze gaat koken zal deze gaan schiften.